Υλικά:
- 220 γρ ρύζι γλασέ
- 250 ml γάλα καρύδας
- 250 ml νερό
- 100 ml κρέμα καρύδας
- 3 κ. της σ. ζάχαρη
1) Προετοιμασία:
1-2. Πλένουμε το ρύζι πολύ καλά σ' ένα μπολ. Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές μέχρι το νερό του μπολ να είναι τελείως διάφανο (περίπου 5 με 6 φορές, δηλαδή).
3. Προσθέτουμε 100 ml γάλα καρύδας.
4-5. Σκεπάζουμε μ' ένα πανί για περίπου μισή ώρα, μέχρι ν' απορροφηθεί όλο το γάλα (6).
2) Μαγείρεμα: Μαγειρεύουμε το ρύζι σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και πάντα μ' ένα πανί αντί για καπάκι. Ρίχνουμε, λοιπόν, το ρύζι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα καρύδας και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά (την χαμηλότερη που μπορείτε) μέχρι ν' απορροφηθεί όλο το γάλα. Αφού απορροφηθεί το γάλα, προσθέτουμε και το νερό λίγο λίγο και ξανασκεπάζουμε με το πανί. Θα χρειαστούν περίπου 30 λεπτά μέχρι να γίνει το ρύζι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε με το τελείωμα.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί να μην σας κολλήσει το ρύζι στον πάτο. Τσεκάρετε κάθε 2 με 3 λεπτά κι ανακατέψτε ή προσθέστε νερό για να μην κολλήσει. Προσωπικά, σε κάποια φάση το άφησα ίσα ίσα 5 λεπτά κι είχε αρχίσει να μου κολλάει στον πάτο, οπότε προσέξτε! Επίσης, θα σας συμβούλευα να προσθέτετε το νερό ανά μικρές δόσεις (περίπου τέσσερις) έτσι ώστε να ελέγχετε το ψήσιμο του ρυζιού. Αν έχει ψηθεί πριν βάλετε όλη την ποσότητα νερού, δεν βάζετε άλλο κι αποσύρετε από τη φωτιά· αν, αντιθέτως, δεν έχει ψηθεί, προσθέστε κι άλλο νερό, αλλά πάλι ανά μικρές δόσεις...
3) Τελείωμα:
1. Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε την κρέμα καρύδας με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
2-3. Προσθέτουμε το μείγμα στο ρύζι.
4. Σκεπάζουμε με το πανί κι αφήνουμε ν' απορροφηθεί.
Πάντα περίεργος να δει τι γίνεται...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου