Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου. Αυτή είναι η πρώτη συνταγή που έκανα για το blog μου. Το ραβανί είναι ένα πολίτικο γλυκό που μου αρέσει πάρα πολύ και είναι και πολύ απλό στην εκτέλεση -δύσκολο να μην το πετύχεις! Η καρύδα του δίνει και μια πιο γλυκιά γεύση που εγώ προσωπικά προτιμώ.
Υλικά:
Για το ραβανί:
- 6 αυγά
- 140 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 70 γρ. αλεύρι
- 50 γρ. ινδική καρύδα (+ για διακόσμηση)
Για το σιρόπι:
- 300 γρ. ζάχαρη
- 300 cl νερό
- 1 λεμόνι (χυμός + ξύσμα)
- 1/2 κλωναράκι βανίλιας
- 1/2 κ. του καφέ κανέλλα
Εκτέλεση:
1) Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους με τα 2/3 της ζάχαρης μέχρι ν' αφρατέψουν και ν' ασπρίσουν.
2) Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη.
4) Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα κι ανακατεύουμε πάλι με την σπάτουλα με αργές κι απαλές κινήσεις μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
5) Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε ένα σκεύος και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 με 25 λεπτά περίπου.
6) Όσο το ραβανί μας ψήνεται, μπορούμε να ετοιμάσουμε το σιρόπι: βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει. Το αφήνουμε να βράσει για μερικά λεπτά (όχι περισσότερα από 5) για να πήξει.
7) Όταν το ραβανί ψηθεί, το ξεφορμάρουμε, το αφήνουμε να κρυώσει κι ύστερα το περιχύνουμε με το σιρόπι μας.
Προσωπικά, ξεφόρμαρα μια πρώτη φορά το ραβανί, το ξαναέβαλα στο ταψί του και μετά το περιέχυσα με το σιρόπι, για να μην γεμίσω κάποιο άλλο σκεύος με σιρόπι.
8) Διακοσμούμε το ραβανί πασπαλίζοντας ινδική καρύδα, αφού "πιει" το σιρόπι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου