1 Φεβρουαρίου 2015

Ratatouille



Το ratatouille με κάνει πάντα να σκέφτομαι το Νότο κι ακόμα κι αν δεν είναι ελληνική σπεσιαλιτέ -αν και υπάρχει το μπριάμ, με το οποίο θα μπορούσα να το παρομοιάσω- με πηγαίνει πάντα προς τη Μεσόγειο και τα ηλιόλουστα νησιά. Μιας και είναι χειμώνας, σου ανεβάζει τη διάθεση, κι ας μην είναι τα λαχανικά εποχής…


Για 4-6 άτομα

Υλικά:

- 4 κολοκυθάκια στρογγυλλά
- 4 ντομάτες
- 1 μελιτζάνα
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 κλαράκια μαϊντανό
- αρωματικά φυτά (δεντρολίβανο, θυμάρι, δάφνη, ρίγανη, βασιλικός, εστραγκόν) > βρείτε το συνδυασμό που σας αρέσει εσάς καλύτερα, αλλά τουλάχιστον 3 απ' αυτά
- νερό
- ελαιόλαδο


Εκτέλεση:

1) Κόβουμε το πάνω μέρος των κολοκυθιών, έτσι ώστε να σχηματίσουμε ένα καπελάκι. Αδειάζουμε τα κολοκυθάκια και κόβουμε σε κύβους.


2) Για τη μελιτζάνα, ξεφλουδίζω μόνο το μισό και στο άλλο μεσό αφήνω τη φλούδα, γιατί έτσι, μετά το ψήσιμο, τα κομμάτια με τη φλούδα είναι πιο τραγανά. Μετά, επιλογή σας είναι, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε. Ξεφλουδίζουμε λοιπόν και κόβουμε σε κομματάκια.


3) Κόβουμε την πιπεριά, το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα ή στην χύτρα με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν.


4) Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τ' αρωματικά φυτά. Σπεκάζουμε με νερό. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.


5) Αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για μία ώρα περίπου, ελέχνοντας πού και πού.

6) Ρίξτε τις ντομάτες σε βραστό νερό για ένα λεπτό (ή και λιγότερο) έτσι ώστε να τους βγάλετε τη φλούδα. Χοντροκόψτε τις και προσθέστε τις στο μείγμα στα μισά του ψησίματος.









Καλή όρεξη!

Επειδή στα στρογγυλλά κολοκυθάκια δεν χωράει πολύ ratatouille, μπορείτε να τα ξεναγεμίσετε. Το ratatouille τρώγεται ζεστό ή κρύο και είναι πολύ ωραίο όταν το ξαναζεστένετε. Επίσης μπορείτε να το φάτε μόνο του ή ως συνοδευτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου