22 Φεβρουαρίου 2015

Εξωτικό φινανσιέ με μπρινουάζ μάνγκο και μους άσπρης σοκολάτας


Αν σας αρέσουν οι εξωτικές γεύσεις, πρέπει να δοκιμάσετε αυτό το γλυκό! Ο συνδυασμός ινδικής καρύδας, μάνγκο και λεμόνι είναι πολύ ταιριαστός και φρέσκος. Κάθε γεύση ξεχωρίζει και συνδυάζεται πολύ ωραία... Η μους άσπρης σοκολάτας φέρνει μια γλυκιά γεύση που μένει στο στόμα. 

Η εκτέλεση του γλυκού είναι κάπως χρονοβόρα, αλλά δεν είναι δύσκολη. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο, μπορείτε να ετοιμάσετε το γλυκό από την προηγούμενη. 

Επίσης, μπορείτε να κάνετε άλλους συνδυασμούς: φυστίκι-βύσσινο-μαύρη σοκολάτα ή βανίλια-φράουλα-άσπρη σοκολάτα. Μπορείτε αντί για μάνγκο να βάλετε κάποιο άλλο φρούτο της αρέσκειάς σας ή να κάνετε μια μους με σοκολάτα γάλακτος ή σοκολάτα υγείας ή μους φρούτου. Οι επιλογές είναι απεριόριστες...! 

Για 4 άτομα


Υλικά:

* Για το φινασιέ καρύδας:

- 50 γρ βούτυρο
- 5 γρ μέλι
- 20 γρ αλεύρι
- 50 γρ άχνη ζάχαρη
- 1/2 κ. του γλ. μαγιά 
(αλλιώς χρησιμοποιήστε 1 κ. του γλ. μπέικιν πάουντερ
ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
- 30 γρ σκόνη αμυγδάλου
- 30 γρ τριμμένη ινδική καρύδα
- 1 ασπράδι

* Για τη μπρινουάζ μάνγκο:

- 1/2 μάνγκο
- 1 κ. του γλ. βούτυρο
- 1/2 κλωνάρι βανίλιας
- 2 κ. της σ. μαύρη ζάχαρη

* Για τη μους άσπρης σοκολάτας:

- 120 γρ άσπρη σοκολάτα
- 5 cl + 2 κ. της σ. γάλα 
- 1 φύλλο ζελατίνης
- 12 cl κρέμα γάλακτος
- ξύσμα 1/2 λεμονιού


Εκτέλεση:

* Για το φινανσιέ καρύδας:

1) Καβουρδίζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το μέλι. Το κρατάμε για αργότερα.


2) Ανακατεύουμε όλα τα στέρεα υλικά (αλεύρι, άχνη ζάχαρη, μαγιά, σκόνη αμυγάλου και τριμμένη καρύδα), προσθέτουμε το ασπράδι κι ανακατεύουμε μ' ένα μείξερ χειρός.


3) Σ' ένα σκεύος για το φούρνο, απλώνουμε μια λαδόκολλα και τοποθετούμε 4 στρογγυλά τσέρκια διαμέτρου 7 εκ. Τα γεμίζουμε με το μείγμα σε ύψος 1-1.5 εκ. Τα βάζουμε στο φούρνο για 12 λεπτά στους 170°C. Αφού ψηθούν, τα βγάζουμε από τα τσέρκια με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. 


* Για τη μπρινουάζ μάνγκο:

Κόβουμε το μισό μάνγκο σε μπρινουάζ (μικρά κυβάκια) και το βάζουμε στο τηγάνι μαζί με το βούτυρο, τη βανίλια και τη μαύρη ζάχαρη μέχρι να καραμελώσει ελαφρά.


* Για τη μους σοκολάτας:

1) Λιώνουμε την άσπρη σοκολάτα σε μπεν μαρί μαζί με 2 κ. της σ. γάλα.


2) Μαλακώνουμε το φύλλο ζελατίνης σε κρύο νερό. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το φύλλο ζελατίνης κι ανακατεύουμε με σύρμα.


3) Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα στη σοκολάτα, ανακατεύοντας γρήγορα.


4) Φτιάχνουμε σαντιγύ με την κρέμα γάλακτος (την οποία έχουμε πρώτα τοποθετήσει στην κατάψυξη, για πιο γρήγορα αποτελέσματα). Προσθέτουμε την σαντιγύ στη σοκολάτα με μια σπάτουλα, ανακατεύοντας απαλά. Τέλος, προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού. 


* Στήσιμο:

Πλένουμε τα τσέρκια για ν' αφαιρέσουμε τυχόν κατάλοιπα ζύμης. Κόβουμε το μέρος των φινανσιέ που έχει φουσκώσει για να έχουμε μια λεία επιφάνεια αργότερα. Αυτό, βέβαια, είναι προεραιτικό, αλλά φαίνεται πιο ωραίο το αποτέλεσμα. Κόβουμε κομμάτια λαδόκολλας για τα τσέρκια. Τοποθετούμε μέσα τα φινανσιέ. Βάζουμε τη μπρινουάζ μάνγκο και τελειώνουμε με τη μους άσπρης σοκολάτας. Βάζουμε στην κατάψυξη για δύο ώρες μέχρι να πήξει. 



Αφαιρούμε το γλυκό με προσεκτικές κινήσεις από τα τσέρκια. Βγάζουμε και τη λαδόκολλα.Έτοιμο!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου