15 Φεβρουαρίου 2015

Ιλ φλοτάντ (Πλεούμενο νησί)




Υλικά:

* Για την κρεμ ανγκλέζ:

- 250 ml γάλα
- 4 κρόκοι αυγών
- 50 γρ ζάχαρη
- 1/2 κλωνάρι βανίλιας

* Για τ' ασπράδια:

- 4 ασπράδια
- 40 γρ ζάχαρη
- γάλα για το ψήσιμο (αναλόγως ποια μέθοδο θα διαλέξετε)

* Για την καραμέλα:

- 75 γρ ζάχαρη
- 4 κ. της σ. νερό

Εκτέλεση:

* Για την κρεμ ανγκλέζ:

1) Bάζουμε το γάλα μαζί με τη βανίλια σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.



2) Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσουν. Όταν το γάλα ψιλοβράζει, ρίχνουμε το μισό στο μείγμα με τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχόμενα. Ύστερα, βάζουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα.



3) Υπάρχουν δύο τρόποι για το ζέσταμα της κρεμ ανγκλέζ:

  • Αν έχετε θερμόμετρο, ζεστάνετε την κρέμα μέχρι τους 85°C.

  • Αν δεν έχετε θερμόμετρο (όπως εγώ), don't panic, υπάρχει λύση : πρέπει να ζεστάνετε την κρέμα à la nappe, δηλαδή μέχρι η κρέμα να ναπάρει την κουτάλα : πρέπει, περνώντας το δάχτυλο πάνω στην κουτάλα, να παραμένει το ίχνος του δαχτύλου. Όταν η κρέμα αρχίζει να πήζει, ελέξτε συνέχεια την κουτάλα σας.


Κατά τη διάρκεια του ζεστάματος, ανακατεύουμε συνέχεια μ' ένα σύρμα έτσι ώστε να μην ψηθούν τ' αυγά -που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει η κρέμα- αλλιώς θα πάει χαμένη. Έτσι, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να είστε συνέχεια πάνω από την κατσαρόλα και να μην την αφήσετε από τα μάτια σας.

4) Τοποθετούμε την κρεμ ανγκλέζ σ' ένα σκεύος και για να ψυχθεί γρήγορα βάζουμε αυτό το σκεύος σ' ένα άλλο σκεύος γεμάτο κρύο νερό και παγάκια (για επιταχυνθεί η διαδικασία). Το βάζουμε στο ψυγείο με μια πραστική μεμβράνη.

* Για τ' ασπράδια:

1) Χτυπάμε τ' ασπράδια μέχρι να σφίξουν και προσθέτουμε ζάχαρη σιγά σιγά καθώς ανακατεύουμε.



2) Και πάλι, για το ψήσιμο των ασπραδιών υπάρχουν διάφορες λύσεις. Προσωπικά, επειδή δεν έχω μικροκυμάτων, δοκίμασα μόνο τις δύο τελευταίες τεχνικές :

  • Εάν έχετε φούρνο μικροκυμάτων, βρέξτε ελαφρώς ένα μικρό δοχείο της επιλογής σας, γεμίστε το με μερέγκα και τοποθετήστε το στο φούρνο για 15 δευτερόλεπτα στα 800W.

  • Στο φούρνο: βάλτε τη μαρέγκα σε ένα ημισφαιρικό καλούπι, το οποίο θα έχετε λαδώσει, αφαιρέστε το περίσσευμα με μια σπάτουλα και τοποθετήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 3 λεπτά. Προσωπικά, αυτή είναι η αγαπημένη μου τεχνική που την θεωρώ και πιο εύκολη, με περισσότερο σίγουρα αποτελέσματα.


  • Παραδοσιακή τεχνική: δώστε σχήμα στη μαρέγκα σας (με μια κουτάλα σούπας, με δυο κουταλάκια, μ' ένα φλιτζάνι ή οποιανού άλλου σκεύος θέλετε να της δώσετε το σχήμα…), αφαιρέστε το περίσσευμα μ' ένα μαχαίρι ή μια σπάτουλα, βγάλτε την απ' το "καλούπι" της και βάλτε την σε πολύ ζεστό γάλα για 3 με 4 λεπτά, αναποδογυρίζοντάς την για να ψηθεί απ' όλες τις πλευρές. τοποθετήστε το νησί σας σε χαρτί κουζίνας έτσι ώστε να "πιει" το γάλα που περισσεύει και βάλτε το στο ψυγείο. Αυτή η τεχνική είναι κάπως πιο δύσκολη και χρειάζεται περισσότερη εξάσκηση. Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα τέλειο και για να έχετε τα καλύτερα δυνατόν αποτελέσματα, σιγουρευτείτε πως η μαρέγκα σας είναι πολύ σφικτή.



* Για την καραμέλα:

1) Καραμελώστε τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο σε μέτρια φωτιά. Μην ανακατεύετε όσο η ζάχαρη καραμελώνεται αλλιώς θα σχηματιστούν μικρά κομματάκια ζάχαρης τα οποία δεν θα διαλύονται. Μπορείτε ν' ανακατέψετε αφού η ζάχαρη καραμελωθεί για να την ομοιογενειοποιήσετε.



2) Αναποδογυρίστε το ίδιο ημισφαιρκό καλούπι που χρησιμοποιήσατε για το ψήσιμο των ασπραδιών ή αν δεν είχατε, μια κουτάλα για την σούπα (πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να είναι από σιλικόνη, όμως). Με το που η καραμέλα είναι έτοιμη, πάρτε ένα κουτάλι και ρίξτε την καραμέλα σε μικρές ποσότητες πάνω στο καλούπι σας. 

* Αν η καραμέλα κρυώσει και δεν μπορείτε να τη δουλέψετε, ξαναβάλτετην στη φωτιά.

3) Αφήστε να κρυώσει εντελώς και βλάτε την απ' το καλούπι της.



* Γενικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε θέλετε αρκεί να είναι από σιλικόνη. Απλά για να δώσετε σφαιρκό σχήμα στην καραμέλα, προτιμίστε και σφαιρικό καλούπι. Αν δεν έχετε τίποτα απ' όλ' αυτά, μπορείτε να δημιουργήσετε άλλο σχήμα στην καραμέλα σας. Π.χ μπορείτε να κάνετε στρογγυλλές γραμμές: βάλτε σε μια λεία επιφάνεια ένα κομμάτι λαδόκολλας και με τον ίδιο τρόπο (δλδ ρίχνουμε καραμέλα μ' ένα κουτάλι) σχηματίστε κύκλους. Άλλα παράδειγματα: μαλλιά αγγέλων, χοντρό κομμάτι. Είναι εύκολο να παίξεις με την καραμέλα όσο είναι ζεστή. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη...






Με διαφορετική διακόσμηση καραμέλας.
Καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου