Στην κατηγορία των ριζότων, πιο κλασικό απ' αυτό με μανιτάρια νομίζω δεν υπάρχει...
Πριν αρχίσετε να φτιάχνετε το ριζότο σας, θα σας συμβούλευα να διαβάζετε τις βάσεις για ένα σωστό ριζότο, έτσι ώστε να ξέρετε ποια υλικά να διαλέξετε και πως να μαγειρέψετε σωστά το ριζότο. Μιας και έχετε τη βάση μπορείτε να προσθέσετε οποιαδήποτε γαρνιτούρα θέλετε κι αντί για μανιτάρια να βάλετε ό,τι τραβάει η όρεξή σας!
Για 3 άτομα
Υλικά:
* Για το ριζότο
- 150 γρ ρύζι για ριζότο
- 1 κρεμμύδι
- 2 κ. της σ. ελαιόλαδο
- 10 cl λευκό ξηρό κρασί
- 500 ml ζωμός λαχανικών
- 20 γρ βούτυρο
- 25 γρ παρμεζάνα
* Για τη γαρνιτούρα
- 350 γρ μανιτάρια
(ασπρομανίταρα, κανθαρέλλες, προτσίνι, τρούφες, κ.ά.
μπορείτε να χρησιμοποίησετε μόνο ένα είδος μανιταριού ή και πολλά
προσωπικά εγώ χρησιμοποίησα ασπρομανίταρα και κανθαρέλλες)
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
* Για τα μανιτάρια
1) Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε τέταρτα. Θα σας συμβούλευα να ρίξετε μια ματιά στα how's & tips, Πώς καθαρίζουμε και κόβουμε σωστά τα μανιτάρια για περισσότερες λεπτομέρειες.
2) Σ' ένα τηγάνι, σοτάρουμε μαζί με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο τη σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη, και προσθέτουμε ένα μόνο είδος μανιταριού κάθε φορά. Τα ψήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αδειάσουν το νερό τους. Αλατίζουμε κι αφήνουμε άλλα 2 με 3 λεπτά.
3) Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα είδη μανιταριών.
4) Φυλάμε τα μανιτάρια για αργότερα.
* Για το ριζότο
Για καλύτερα αποτελέσματα, θα σας συμβούλευα να διαβάσετε τις βάσεις για ένα σωστό ριζότο, όπου εξηγώ τη διαδικασία μαγειρέματος ενός ριζότου βήμα-βήμα.
1) Ετοιμάζουμε το ζωμό λαχανικών.
2) Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το ελαιόλαδο για 5 λεπτά περίπου σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε για 2 λεπτά περίπου Το ρύζι δεν πρέπει να πάρει χρώμα, αλλά να γίνει διαφανές.
3) Προσθέτουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί όλο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
4) Σε χαμηλή πια φωτιά, προσθέτουμε μία κουτάλα ζωμού τη φορά, περιμένοντας κάθε φορά να εξατμιστεί πριν ρίξουμε και δεύτερη. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα του ρυζιού καθ' αψτόν τον τρόπο για 15 με 20 λεπτά περίπου. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το είδος του ρυζιού.
5) Δέκα λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τα μανιτάρια που μαγειρέψαμε προηγουμένως. Αν έχετε φτιάξει άλλη γαρνιτούρα τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να την προσθέσετε.
6) Όταν το ρύζι είναι πια έτοιμο, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου