Για μία φόρμα διαμέτρου 20 εκ.
Υλικά:
* Για το cheesecake:
- 200 γρ μπισκότα
(εγώ έβαλα κάτι γαλλικά μπισκότα που λέγονται biscuits roses de Reims,
αλλά επειδή δεν είμαι σίγουρη για το κατά πόσο υπάρχουν στην Ελλάδα,
μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μπισκότα:
Πτι μπερ ή Μιράντα Παπαδοπούλου, ας πούμε...)
- 75 γρ βούτυρο λιωμένο
- 450 γρ cream cheese, τύπου Philaphelphia
- 90 γρ ζάχαρη + 1 φακελάκι ζάχαρη με βανίλια
- 2 αυγά
- 2 κ. της σ. ροδόνερο (ή ανθόνερο)
* Για το topping:
- 140 γρ σμέουρα
(μπορείτε και να βάλετε βατόμουρα, μούρα ή φράουλες)
- 50 γρ ζάχαρη
- 1 κ. της σ. κοφτή μπέικιν πάουντερ
- 75ml νερό
- 1 κ. του γλ. ροδόνερο (ή ανθόνερο)
* Μικρή διευκρίνιση: κανονικά, βάζουμε περισσότερο cream cheese σ' ένα cheesecake, έτσι ώστε η στρώση να είναι περίπου διπλάσια απ' την του μπισκότου, αλλά επειδή εγώ το θεωρώ πολύ βαρύ, βάζω μικρότερες ποσότητες. Σε περίπτωση που θέλετε να βάλετε περισσότερο, οι ποσότητες που θα χρησιμοποιήσετε είναι οι εξής:
- 750 γρ cream cheese
- 150 ζάχαρη + 1 φακελάκι ζάχαρης με βανίλια
- 3 αυγά
- 3 κ. της σ. ροδόνερο (ή ανθόνερο)
* Επίσης, μορείτε να το κάνετε λίγο πιο ελαφρύ βάζοντας 2/3 cream cheese και 1/3 στραγγιστό γιαούρτι.
* Σημειωτέον επίσης ότι πρέπει να έχετε ειδική φόρμα για cheesecake, της οποίας τα πλαϊνά ανοίγουν. Αλλιώς, χρησιμοποιήστε λαδόκολα στον πάτο και τα πλαϊνά της φόρμας ή βουτυρώστε της καλά και να είστε ΠΟΛΥ προσεκτικοί όταν ξεφορμάρετε το cheesecake σας.
![]() |
Biscuits roses de Reims. |
Εκτέλεση:
* Για το cheesecake:
1) Τρίβουμε τα μπικότα μέχρι να γίνουν σκόνη (αφήνουμε λίγα κομματάκια, όμως) στο μπλέντερ ή στο χέρι. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο κι ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα μας (οι ποσότητες ισχύουν για μία φόρμα διαμέτρου 20 εκ.) και το ισιώνουμε μ' ένα πηρούνι στις άκρες κι τον πάτο ενός ποτηριού. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για μία ώρα.
2) Ανακατεύουμε το cream cheese μαζί με τη ζάχαρη. Μετά προσθέτουμε τα αυγά κι ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος, ρίχνουμε και δυο κουταλιές ροδόνερο (ή ανθόνερο, αν το προτιμούμε). Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στη στρώση μπισκότου.
3) Ψήνουμε το cheesecake στους 150°C, έχοντας βάλει ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου από πάνω, για μία ώρα κι άλλη μισή ώρα, χωρίς το αλουμινόχαρτο. Για να σιγουρευτούμε όταν έχει ψηθεί, κάνουμε το τεστ με την κόψη ενός μαχαιριού. Σβήνουμε το φούρνο αφήνοντας μέσα το cheesecake μέχρι να κρυώσει τελείως.
4) Τοποθετούμε το cheesecake στο ψυγείο για 3 με 4 ώρες.
* Για το topping:
1) Μιξάρουμε τα σμέουρα στο μπλέντερ και τα περνάμε από σινουά, εάν και μόνο μας ενοχλούν οι μικροί τους σπόροι.
2) Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το μπέικιν πάουντερ κι αμέσως προσθέτουμε το νερό. Ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το πολτό σμέουρων. Ανακατεύουμε συνεχόμενα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πήξει λίγο. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά το ρίχνουμε πάνω στο cheesecake.
Προφανώς δεν έμεινε τίποτα... :-)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου