Υλικά :
* Για τα cupcakes :
- 100 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ή 100 γρ αλεύρι + 5 γρ μαγιά
- 100 γρ ζάχαρη
- 1 φακελάκι ζάχαρη με βανίλια
- 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 αυγά
- 5 cl γάλα
* Για την κρέμα με mascarpone :
- 100 γρ άσπρης σοκολάτας
- 30 cl + 5 cl κρέμα γάλακτος
- 100 γρ mascarpone
- 1/2 κλωναράκι βανίλιας
- 1/2 κλωναράκι βανίλιας
* Για την γκανάς καφέ :
- 100 γρ σοκολάτα γάλακτος
- 10 γρ βούτυρο
- 1 κ. της σ. ζάχαρη
- 10 cl κρέμα γάλακτος
- 1 φλιτζανάκι εσπρέσο
Εκτέλεση :
* Για τα cupcakes :
Ανακατεύμε τη ζάχαρη, το φακελάκι ζάχαρης με βανίλια και το βούτυρο με τη βοήθεια ενός μίξερ χειρός μέχρι η υφή του μείγματος να γίνει κρεμώδης (1-2). Προσθέτουμε τα αυγά (3-4) και το γάλα (5-6) κι ανακατεύουμε. Η υφή της ζύμης μετά την προσθήκη του γάλακτος θα σας φανεί σίγουρα λίγο περίερη, αλλά μην ανησυχείτε, είναι φυσιολογικό και θα στρώσει με το αλεύρι. Προσθέτουμε λοιπόν το αλεύρι κι ανακατεύουμε για 5 λεπτά (7), έτσι ώστε να έχουμε μια πολύ ομοιογενή ζύμη (8).
Μπορείτε να βάλετε χάτινα καψουλάκια σε φόρμα για cupackes ή να χρησιμοποιήσετε φόρμες για cupcakes από σιλικόνη (όπως εγώ). Μ' αρέσουν πολύ οι φόρμες από σιλικόνη γιατί τις θεωρώ πολύ πρακτικές, πλένονται πολύ εύκολα και δεν χρειάζομαι πια αυτά τα χάρτινα καψουλάκια στην κουζίνα μου (γιατί, δεν ξέρω για σας, αλλά σ' εμένα σκορπιζόντουσαν παντού με αποτέλεσμα να τα χάνω πάντα και να πρέπει να πάρω καινούρια συνέχεια -και λέω συνέχεια γιατί, για μια περίοδο, τα μόνα γλυκά που έφτιαχνα ήταν cupcakes). Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 18-20 λεπτά.
* Για την κρέμα με mascarpone :
1) Λιώνουμε την άσπρη σοκολάτα σε μπαιν-μαρί. Όταν η σοκολάτα λιώσει, προσθέτουμε 5 cl κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε να κρυώσει.
3) Ανακατεύουμε λίγο το mascarpone για να το δουλέψουμε καλύτερα και του προσθέτουμε τουξ σπόρους βανίλιας. Προσθέτουμε την σαντιγύ με μια σπάτουλα κι ανακατεύουμε έ πολύ απαλές κινήσεις.
* Για την γκανάς καφέ :
Λιώνουμε τη σοκολάτα, το βούτυρο και το καφέ σε μπαιν-μαρί. Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά μέχρι η γκανάς να γίνει τελείως λεία. Αφήνουμε στο ψυγείο για ένα τέταρτο.
* Στήσιμο :
1) Κάνουμε μια τρύπα στα cupcakes μ' ένα μαχαίρι, κόβοντας κυκλικά για ν' αδειάσουμε το εσωτερικό των cupcakes στα 2/3 του βάθους. Πριν αρχίσουμε να τα κόβουμε, περιμένουμε πρώτα να έχουν κρυώσει για να μην σπάσουν. Τα γεμίζουμε με την γκανάς καφέ.
2) Γεμίζουμε ένα κορνέ με την κρέμα mascarponeκαι διακοσμούμε τα cupcakes. Πασπαλίζουμε με λίγο κακάο ή κανέλλα (αναλόγως πώς σας αρέσει να πίνετε τον cqppuccino σας).
Μπορείτε επίσης να φτιάψετε κάποιο ρόφημα και να προσθέτε από πάνω την κρέμα mascarpone για ένα σπιτικό σχεδόν-cappuccino ή για μια σοκολάτα βιενουά...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου