Σήμερα βαριόμουν ιδιαίτερα να μαγειρέψω κάτι ωραίο κι έτσι είπα να φτιάξω κάτι έτοιμο για να τελειώνω. Θυμήθηκα ότι η θεία μου, που είναι από την Ινδία, μου είχε κάνει δώρο ένα μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο tandoori, οπότε είπα να το δοκιμάσω. Οπότε άρχισα να διαβάζω τη συνταγή στο πίσω μέρος του κουτοιύ και συνειδητοποίησα ότι χρειαζόταν χύτρα -που δεν έχω. Βεβαία, αυτό είναι ένα "πρόβλημα" που λύνεται εύκολα: θα μπορούσα κάλλιστα να χρησιμοποιήσω την μία και μοναδική μου κατσαρόλα...
![]() |
| Το εν λόγω έτοιμο μείγμα... |
Όταν, όμως, βγήκα απ' το εστιατόριο, το κεφάλι μου πονούσε κι έβλεπα τον ουρανό πράσινο. Γιατί πράσινο; Χμμμ.... Καλή ερώτηση! Ήταν λες και μου είχαν ανέβει όλες οι πιπεριές στο κεφάλι κι έβλεπα τα πράγματα γύρω μου θωλά. Καταριόμουν το μάγειρα γιατί έλεγα ότι είχε βάλει όλες τις πιπεριές της Ινδίας, του Πακιστάν και της Μέσης Ανατολής στο κοτόπουλό μου... Τραγικό!
Συμπέρασμα: Αξέχαστο το tandoori! :-)
Είπα να δοκιμάσω κι εγώ να φτιάξω ένα κανονικό κοτόπουλο tandoori με μείγμα μπαχαρικών που θα έφτιαχνα εγώ η ίδια κι όχι από κάποια ινδική συσκευασία μείγματος.
Απ' τη στιγμή που άνοιξα τα μπαχαρικά κι όσο ώρα ψηνόταν το κοτόπουλο, ολόκληρο το σπίτι μοσχοβολούσε... Η δική μου εκδοχή πλησιάζει κατά πολύ την κανονική (με βάση αυτήν που έφαγα, δηλαδή) μόνο που δεν είναι τόσο -ευτυχώς!- καυτερή. Αν σας αρέσουν πολύ τα καυτερά φαγητά, προσθέστε κι άλλο τσίλι ή μειώστε το αν θέλετε να μην είναι καθόλου καυτερό.
Πριν αρχίσετε τη συνταγή, να ξέρετε ότι το κοτόπουλο χρειάζεται να μαρινάρει για μία ημέρα (το λιγότερο έξι ώρες), οπότε προετοιάστε το πρόγραμμά σας ανάλογα ή φτιάξτε το από την προηγούμενη μέρα.
Υλικά:
-1 κιλό κοτόπουλο σε κομμάτια
(προσωπικά χρησιμοποίησα μόνο μπούτια)
- 10κ. της σ. ξύδι
- αλατοπίπερο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 300 γρ γιαούρτι στραγγιστό
Μπαχαρικά:
- 1 κ. του γλ. τριμμένο τζίντζερ
- 1 κ. του γλ. τριμμένο κορίανδρο
- 1 κ. του γλ. τριμμένο κύμινο
- 1 κ. του γλ. κουρκουμά
- 1 κ. του γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 2 κ. του γλ. πάπρικα
- 1 κ. του γλ. κάρυ Madras
- 1 κ. του γλ. τριμμένο τσίλι
- 1 κ. του γλ. τριμμένο τσίλι
- 3 ξερές πιπεριές (τσίλι)
- 4 σταγόνες κόκκινης χρωστικής ουσίας
(προεραιτικό, εγώ δεν έβαλα)
Εκτέλεση:
1) Αφαιρούμε την πέτσα του κοτόπουλου: κάνουμε μια σχισμή με το μαχαίρι κι ύστερα τραβάμε την πέτσα με τα χέρια· αν δυσκολεύομαστε, μπορούμε να βάλουμε αλάτι στα χέρια. Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια (αν χρησιμοποιούμε ολόκληρο κοτόπουλο) σε περίπου ίσα μέρη. Κάνουμε μικρές σχισμές στο κρέας έτσι ώστε να απορροφηθούν καλύτερα τα μπαχαρικά. Βάζουμε τα κομμάτια σ' ένα ταψί, τα αλατίζουμε και τα πιπερώνουμε και τους ρίχνουμε το ξύδι. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για μία ώρα.
2) Ρίχνουμε το γιαούρτι σ' ένα μεγάλο σκεύος, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και όλα τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε μέσα τα κομμάτια κοτόπουλο και τα γυρνάμε έτσι ώστε να καλυφθούν καλά με το μείγμα γιαουρτιού-μπαχαρικών. Σκεπάζουμε το σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο για, όπως είπα προηγουμένως, το ΛΙΓΟΤΕΡΟ 6 ώρες με μία μέρα.
3) Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180°C. Βάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλο σ' ένα ταψί με αλουμινόχαρτο από κάτω. Ψήνουμε για 45 λεπτά με μία ώρα.










Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου