21 Απριλίου 2015

Risotto alle fragole (Ριζότο με φράουλες)


Δεν είμαι σίγουρη για την καταγωγή αυτού του ριζότου (εννοώντας από ποια περιοχή της Ιταλίας) ή κι αν έχει κάποια ιδιαίτερη καταγωγή, αλλά από τη στιγμή που το ανακάλυψα, το λάτρεψα. Στην αρχή είχα πει "ριζότο με φράουλες???? What the fuck? " κλπ. και για να μην προσβάλω τη μαγείρισσα έβαλα μια μπουκιά στο στόμα μου με το ζόρι. Αλλά... το ριζότο αυτό έκανε τα μαγικά του!!! Μπορεί να μην είναι η πιο κλασική ή παραδοσιακή μορφή ριζότου που μπορεί κανείς να βρει και μπορεί να μην αρέσει σε όλους κιόλας, γιατί προϋποθέτει να αρέσει η πίκρα που βγάζει η φράουλα, αλλά αν κάποιος ενδιαφέρεται να δοκιμάσει κάτι καινούριο και διαφορετικό, πρέπει οπωςδήποτε να το μαγειρέψει. Είναι καθαρά καλοκαιρινή συνταγή και συνοδεύεται τέλεια μ' ένα κρύο άσπρο κρασάκι.

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές σ' αυτήν τη βασική συνταγή: σαμπάνια αντί για άσπρο κρασί (προσωπικά νομίζω πως δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ σαμπάνια για μαγείρεμα -γιατί να πετάς τα λεφτά σου;;;), με βαλσάμικο ξύδι, με πικάντικες πιπεριές, με, με, με... Εγώ μένω στην κλασική συνταγή που έμαθα κι αγάπησα κι αφήνω όλες τις παραπανίσιες γεύσεις που μπορεί να κλέψουν την παράσταση από τις φράουλες!

Πριν αρχίσετε να φτιάχνετε το ριζότο σας, θα σας συμβούλευα να διαβάζετε τις βάσεις για ένα σωστό ριζότο, έτσι ώστε να ξέρετε ποια υλικά να διαλέξετε και πώς να μαγειρέψετε σωστά το ριζότο. Μιας και έχετε τη βάση μπορείτε να προσθέσετε οποιαδήποτε γαρνιτούρα θέλετε κι αντί για φράουλες  να βάλετε ό,τι τραβάει η όρεξή σας!

Για 4 άτομα

Υλικά:

- 1,25 l ζωμό λαχανικών
- 100 γρ βούτυρο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 350 γρ ρύζι για ριζότο
- 35 cl άσπρο ξηρό κρασί
- 350 γρ φράουλες
- 50 γρ παρμεζάνα
- πιπέρι

Εκτέλεση:

Για καλύτερα αποτελέσματα, θα σας συμβούλευα να διαβάσετε τις βάσεις για ένα σωστό ριζότο, όπου εξηγώ τη διαδικασία μαγειρέματος ενός ριζότου βήμα-βήμα.

1) Ετοιμάζουμε το ζωμό λαχανικών.

2) Τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το μισό βούτυρο σε δυνατή φωτιά μέχρι να τσιγαριστεί λιγάκι, προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε για 2 λεπτά περίπου. Το ρύζι δεν πρέπει να πάρει χρώμα, αλλά να γίνει διαφανές.

3) Προσθέτουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί όλο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.

4) Αφού εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε λίγο λίγο το ζωμό, περιμένοντας να εξατμιστεί η πρώτη ποσότητα πριν προσθέσουμε την επόμενη. Και συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να ψηθεί το ρύζι.


5) Πολτοποιηούμε τις φράουλες στο μπλέντερ ή στο μίξερ και τις ρίχνουμε στο ρύζι προς το τέλος του ψησίματος. Τσεκάρουμε, βέβαια, αν το ρύζι χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο κι χρειάζεται περισσότερος ζωμός.

6) Λίγο πριν το τέλος του ψησίματος, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε πολύ καλά, βάζουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε ζεστό.


* Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε κι 25 cl κρέμα γάλακτος, αλλά εγώ δεν βάζω γιατί θεωρώ ότι το βούτυρο κάνει το ριζότο ήδη αρκετά κρεμώδες κι επίσης δεν θέλω να αλλοιώσω πάρα πολύ τη γεύση της φράουλας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου